AIS: scheepsposities in Nederland

Hoe druk is het op de Nederlandse vaarwegen? Dankzij het Automatic Identification System (AIS) is van heel veel schepen bekend waar ze varen en hoe druk het op bepaalde plekken is. Gebruik onderstaande kaart om de drukte in de regio's te achterhalen.


 

Open de Waterkaart voor heel Nederland in een volledig venster

 

LET OP: Belangrijk is om te weten is dat software AIS, zoals in deze apps en op de Waterkaart, niet 100% real time is. De data moet immers worden verzameld, verwerkt en weergegeven en kunnen daarom de situatie van enkele minuten geleden weergeven. Deze gegevens kun je dus alleen ter informatie gebruiken, voor navigatie ben je echt aangewezen op je eigen AIS-transponder aan boord. Alleen daarmee kun je de real time scheepsbewegingen in je directe omgeving zien.

 

Bouw je eigen AIS ontvanger

Bouw je eigen AIS-station met een Raspberry Pi

Met een klein beetje creativiteit, een Raspberry Pi en een goedkope USB-stick kun je zelf AIS signalen uit de de lucht plukken en op de kaart bekijken. We laten in dit artikel stap-voor-stap zien hoe je zelf een AIS basisstation opzet.

 

Een antenne voor AIS ontvangst maken

Zelf een AIS antenne maken is niet moeilijk, met wat installatiedraad en de juiste stekkers lukt het makkelijk.

 

Welke SDR dongle voor AIS ontvangst?

De usb-stick die we gebruiken om AIS signalen te ontvangen is een zogenoemde Software Defined Radio (SDR) -dongle. Deze zijn in verschillende kwaliteiten beschikbaar.

 

AIS data delen via AIShub en Marinetraffic

Als je een AIS-ontvanger hebt kun je de AIS-signalen delen met externe datadiensten. Dat kan praktisch zijn, want je krijgt er interessante pro-accounts voor terug, én AIS data uit de hele wereld.

 

P2000-berichten ontvangen met RTL-SDR

Met SDR USB ontvangers kun je nog veel meer ontvangen dan AIS signalen alleen. Ook het P2000 netwerk van de Nederlandse nooddiensten kun je ermee uitlezen.

 

 

Wat is AIS?

Het Automatic Identification System (AIS) is uitgevonden om de veiligheid op het water te vergroten.

Het werkt met een transponder die aan boord van een schip is gemonteerd en de basisgegevens van een schip uitzendt. Je kunt dan denken aan de naam, omvang, scheepstype en bestemming. Maar ook zaken als de vaarsnelheid, koers en vooral de positie. Daarmee is het een aanvulling op de radar die veel schepen aan boord hebben. Want AIS wordt nauwelijks gehinderd door hoge gebouwen, bomen en bruggen. Dankzij de koers- en positiegegevens is ook meteen duidelijk waar een schip naartoe vaart.

In 2003 werd het systeem daarom wereldwijd ingevoerd en in Nederland verplicht gesteld voor alle beroepsvaart. Maar omdat je voor AIS een relatief eenvoudige transponder nodig hebt van een paar honderd euro en deze makkelijk aansluit op de antennes die veel boten toch al aan boord hebben, is het systeem in toenemende mate populair aan het worden onder watersporters. Er varen nu al rond veertienduizend schepen rond in Nederland met een AIS-transponder aan boord.

Dankzij apps als bijvoorbeeld Marinetraffic of Waterkaart Live kun je de AIS posities van al die schepen op je mobiele telefoon zien. De gegevens in die apps komen van de eigenaren van zogenaamde terrestrische AIS-stations: uitgerust met alleen een AIS-ontvanger - geen transponder dus - en een internetverbinding.

 

Privacy

Ben je schipper en wil je liever niet op de kaart vermeld worden? Laat het even weten, dan zorgen we daarvoor.

Over de Waterkaart Live | Gids

Waterkaart Live is de waterwebsite en app van Nederland. Je vindt hier de belangrijkste gegevens die je als nautische professional, watersporter, zwemmer, waterliefhebber of meteo-geïnteresseerde nodig hebt. Snel en compleet.

Heb je goede ideeën of suggesties, wil je samenwerken of data hergebruiken? Laat het weten, we horen graag van je!
 
Waterkaart Live gratis in je website

Meer weten over Waterkaart Live?
Surfcheck / Waterkaart Live
Rijn en Schiekade 115 F
2311 AS Leiden
(+31) 071-2032041
Kvk: 61380431

post@waterkaart.net
 
Veelgestelde vragen

Download Waterkaart Live
Download Waterkaart Live
 
Download Waterkaart Live, de app voor Android   Download Waterkaart Live, de app voor iPhone en iPad