AIS: scheepsposities in Nederland

Hoe druk is het op de Nederlandse vaarwegen? Dankzij het Automatic Identification System (AIS) is van heel veel schepen bekend waar ze varen en hoe druk het op bepaalde plekken is. Gebruik onderstaande kaart om de drukte in de regio's te achterhalen.


 

Open de Waterkaart voor heel Nederland in een volledig venster

 

LET OP: Belangrijk is om te weten is dat software AIS, zoals in deze apps en op de Waterkaart, niet 100% real time is. De data moet immers worden verzameld, verwerkt en weergegeven en kunnen daarom de situatie van enkele minuten geleden weergeven. Deze gegevens kun je dus alleen ter informatie gebruiken, voor navigatie ben je echt aangewezen op je eigen AIS-transponder aan boord. Alleen daarmee kun je de real time scheepsbewegingen in je directe omgeving zien.

 

 

Wat is AIS?

Het Automatic Identification System (AIS) is uitgevonden om de veiligheid op het water te vergroten.

Het werkt met een transponder die aan boord van een schip is gemonteerd en de basisgegevens van een schip uitzendt. Je kunt dan denken aan de naam, omvang, scheepstype en bestemming. Maar ook zaken als de vaarsnelheid, koers en vooral de positie. Daarmee is het een aanvulling op de radar die veel schepen aan boord hebben. Want AIS wordt nauwelijks gehinderd door hoge gebouwen, bomen en bruggen. Dankzij de koers- en positiegegevens is ook meteen duidelijk waar een schip naartoe vaart.

In 2003 werd het systeem daarom wereldwijd ingevoerd en in Nederland verplicht gesteld voor alle beroepsvaart. Maar omdat je voor AIS een relatief eenvoudige transponder nodig hebt van een paar honderd euro en deze makkelijk aansluit op de antennes die veel boten toch al aan boord hebben, is het systeem in toenemende mate populair aan het worden onder watersporters. Er varen nu al rond veertienduizend schepen rond in Nederland met een AIS-transponder aan boord.

Dankzij apps als bijvoorbeeld Marinetraffic of Waterkaart Live kun je de AIS posities van al die schepen op je mobiele telefoon zien. De gegevens in die apps komen van de eigenaren van zogenaamde terrestrische AIS-stations: uitgerust met alleen een AIS-ontvanger - geen transponder dus - en een internetverbinding.

Privacy

Bent u schipper en wilt u liever niet op de kaart vermeld worden? Laat het even weten, dan zorgen we daarvoor.

Over de Waterkaart Live | Gids

Waterkaart Live is de no-nonsense waterwebsite en app van Nederland. Je vindt hier de belangrijkste gegevens die je als zeevarende, watersporter, waterliefhebber of meteo-geïnteresseerde nodig hebt. Snel en compleet.

Heb je goede ideeën of suggesties, wil je samenwerken of data hergebruiken? Er kan heel veel. Laat het weten, we horen graag van je!

Meer weten?
Surfcheck / Waterkaart Live
Molenstraat 1a
2316 TC Leiden
(+31) 071-2032041
Kvk: 61380431

post@waterkaart.net

Download Waterkaart Live
Waterkaart Live, app op de iPad
 
Download Waterkaart Live, de app voor Android   Download Waterkaart Live, de app voor iPhone en iPad