Welke SDR dongle voor AIS ontvangst?

De usb-stick die we gebruiken om AIS signalen te ontvangen is een zogenoemde Software Defined Radio (SDR) -dongle. Deze zijn in verschillende kwaliteiten beschikbaar, welke kies je?

Veel taken van de RTL SDR radiogolfontvanger worden door de software overgenomen waardoor de hardware simpel en goedkoop kan zijn - SDR staat immers voor 'Software Defined Radio'. Er zijn ruwweg twee soorten van dit soort dongles: goedkope, en iets duurdere (maar veel beter).

De goedkope varianten - in een plastic behuizing - kun je op de Chinese shoppingwebsites voor rond €10 al vinden. Deze werken prima maar hebben een beperkt bereik en gebruiken een standaard coax-plug als invoer. In dit verhaal gebruiken wij een kwalitatief betere dongle van Nooelec, de NESDR SMArt v4. Deze kost €23 op de website van de fabrikant, is gevat in een metalen behuizing en heeft een stevige geïntegreerde SMA-connector. Maar vooral heeft deze een lagere foutmarge, waardoor je deze dongle niet hoeft te tunen (dat doen we in dit artikel dus niet. Mocht je dat willen doen voor een andere dongle, zoek dan naar kalibrate-rtl). Ook is het bereik van deze dongle groter dan die van de plastic dongles. Het kost je een tientje meer, maar de investering is het echt waard.

Mocht je overigens na dit artikel de smaak te pakken hebben, dan zou je je AIS-station een enorme upgrade kunnen geven door een professionele AIS-antenne aan te schaffen (wij gebruiken de Scout KS-30, deze kost rond €50 in de watersportzaak). En door een speciale dubbelkanaals AIS-ontvanger te gebruiken. Deze kun je gebruikt voor rond €100 op Marktplaats vinden. Deze koppel je met een USB-plug aan je Raspberry Pi, waarna aisdispatcher de input via /dev/ttyUSB0 direct kan oppakken en doorsturen.

De upgrade van een goedkope plastic dongle naar de Nooelec leverde ons een sprong van rond vijftien naar dertig gedetecteerde schepen op. De upgrade naar speciale ontvanger en antenne levert nu een stabiele datastroom op die niet onder de zestig schepen meer zakt en op goede dagen meer dan honderdvijftig schepen oplevert.

Dit artikel is onderdeel in een serie. Dit zijn alle delen:
1. Bouw je eigen AIS-station met een Raspberry Pi
2. Een antenne voor AIS ontvangst maken
3. Welke SDR dongle voor AIS ontvangst?
4. Deel AIS data met Marinetraffic, Vesselfinder en AISHub
5. P2000-berichten ontvangen met RTL-SDR

 

Written by Waterkaart Live on zaterdag februari 1, 2020

« P2000-berichten ontvangen met RTL-SDR en Raspberry Pi Bouw je eigen AIS-station met een Raspberry Pi »

Meer artikelen