Zo werkt de vaarrouteplanner

Als je de Waterkaart Live app gebruikt, kun je zelf vaarroutes plannen en opslaan. Daarbij houdt de route rekening met de hoogte van bruggen (en sluizen) op je route. Het gebruik van de routeplanner is eenvoudig, op deze pagina leggen we uit hoe het werkt.

Deutsche Version 🇩🇪 | English version 🇬🇧

De vaarrouteplanner in Waterkaart Live werkt precies zoals een routeplanner in de auto: geef een startpunt in en een eindpunt en de app zal de snelste route tussen deze twee punten berekenen. Natuurlijk is 'snel' niet altijd het belangrijkste, zeker als je een recreatieve watergebruiker bent. In dat geval kun je ook meerdere tussenpunten prikken, om zelf een mooie toeristische route uit te stippelen. 


Een route plannen is eenvoudig

Je start de routeplanner vanuit de Waterkaart Live app. Op het hoofdscherm zie je rechtsonder een ronde knop, druk erop en er zal een menu met vele handige functies uit tevoorschijn komen, klik op de functie 'Vaarrouteplanner' om deze te starten (zie de rode pijl in de afbeelding hiernaast.) 

Heb je de Waterkaart Live app nog niet geïnstalleerd? Dan kun je deze gratis downloaden uit de Appstore of Play store op je toestel, zie ook waterkaart.net/app - je kunt de app gratis vier dagen lang volledig uitproberen, dus ook de routeplanner. Mocht je daarna de app willen blijven gebruiken dan kun je deze voor slechts €6,99 per jaar opwaarderen.


 

Stap 2: diepgang en kruiphoogte

De routeplanner houdt rekening met de hoogte van bruggen op je route en de diepte van de vaarweg. Om dat te kunnen doen moet je in het venster dat je nu ziet de diepgang en de hoogte van je schip ingeven. Als je eerder al een account hebt aangemaakt of bent ingelogd (zie hieronder) dan zijn deze gegevens al voor je ingevuld. Handig!

Klik na het ingeven op de knop 'Start routeplannen'. Daarna kun je een startpunt en eindpunt op de kaart prikken. De app leidt je stap voor stap door het proces. Het is heel eenvoudig. Belangrijk is wel dat je even de tijd neemt om de instructies op het scherm te lezen. 

Een korte tip: een punt op de kaart prikken doe je met een zogenaamde 'long press' - dat is smartphonetaal voor een halve seconde op je scherm drukken. Dus prik je begin- of eindpunt door heel even je vinger op het scherm te drukken, daarna zie je een markering van het punt.


 

Stap 3: tussenpunten of berekening starten

Nadat je het tweede punt hebt gepland kun je kiezen: wil je meer tussenpunten plannen om een route via een specifieke vaarweg af te leggen? Of wil je gewoon de route zien tussen de twee punten die je hebt aangegeven op de kaart? Kies in het venster dat je nu ziet dus voor de corresponderende opties via de knoppen onderaan: Nieuw punt of Plan route.

Ook zie je hier een benadering van de rekentijd die nodig is om de route op het scherm te zetten.

Je kunt tot maximaal twaalf tussenpunten op de kaart prikken, houd daar rekening mee. 


 

Stap 4. De route is gepland!

Als je in het vorige venster hebt gekozen voor de optie 'Plan Route' dan zal de app de route voor je schip te berekenen. Zorg ervoor dat je toestel op dit moment een internetverbinding heeft: de berekening wordt namelijk gedaan door de server van waterkaart.net. Als de route eenmaal is berekend wordt deze op je toestel bewaard en kun je deze later altijd zonder internet bekijken. De route blijft zichtbaar op de Waterkaart tot je deze zelf verwijdert.

Op dit scherm zie je ook de knop Deze route opslaan - met deze functie sla je de route in je Waterkaart Live account op. Als je al bent ingelogd gebeurt dat in één keer, ben je niet ingelogd of heb je geen account, klik dan op de oranje melding die de app je dan geeft om deze account aan te maken of in te loggen. Een account is natuurlijk gratis en dient om jouw bootgegevens en routes op te slaan en te kunnen delen met andere apparaten, en met deze website waterkaart.net. Dat is heel handig, zo kun je bijvoorbeeld thuis in alle rust routes plannen en ze opslaan om ze op het water met één klik weer op te halen. Probeer het maar eens.

Meer weten over je account? Klik op de knop met de dubbele verticale pijtjes rechtsboven.

LET OP: Deze route is een suggestie en loopt altijd via officiële door Rijkswaterstaat vastgestelde vaarwegen. Dat is ook waarom de route nooit precies op de door jou gekozen punten start en eindigt: de routeplanner zoekt het dichtstbijzijnde (door RWS gegarandeerde) bevaarbare vaarwater.

Toch is het water een constant veranderende omgeving: kijk daarom wanneer je gaat varen altijd zelf de route even na. Is alles logisch? Kloppen de bruggen, sluizen en diepgang van de vaarwegen? Zijn er werkzaamheden op de route? (zet de actuele Scheepvaartberichten als kaartlaag aan, zie ook de ronde knop in de app). Ook in stadswater dien je zelf je route uit te zetten.

De vaartijd
Deze is een indicatie en wordt berekend met een gemiddelde vaarsnelheid van 5 knopen, ruim 9 km/h, je kunt zelf varieren met de + en - knoppen om de schatting voor je eigen tempo aan te passen. Voor iedere sluis op de route rekenen we 30 minuten wacht- en schuttijd extra. Voor bruggen wordt geen wachttijd meegerekend.

Download de kaart
Het verdient zéér de aanbeveling om de kaart van je route voor het varen te downloaden. Dan zal deze onderweg altijd soepel in beeld verschijnen. Kies daarvoor de optie 'Download kaart voor offline gebruik', ook via de blauwe ronde knop rechtsonder in beeld.

Mocht je vragen of suggesties hebben over deze functie, dan horen we het graag via post@waterkaart.net.

Veel plezier met je vaartocht!

 

Written by Waterkaart Live on dinsdag januari 17, 2023

« Nieuw: IENC kaarten van Rijkswaterstaat op waterkaart.net

Meer artikelen