Nieuw: IENC kaarten van Rijkswaterstaat op waterkaart.net
Waterkaart.net is nu uitgebreid met de Inland ENC navigatiekaarten van Rijkswaterstaat. Ze bevatten zeer veel details over het water. Je kunt deze heel makkelijk als een extra kaartlaag aanzetten. Zo werkt dat.
Deutsche Version 🇩🇪 | English version 🇬🇧
IENC (Inland Electronic Navigational Chart) kaarten zijn een begrip in de nautische wereld, deze kaarten worden door overheden uitgegeven om schippers te helpen met hun navigatie over de waterwegen. Ook Rijkswaterstaat en de Duitse WSV geven deze kaarten al jaren uit. Tot voor kort kon je ze alleen als losse download krijgen, waarna je ze zelf moest importeren in je navigatiesoftware (zoals bijvoorbeeld OpenCPN). Maar dat proces is best omslachtig.
Vanaf nu kun je de IENC-kaarten veel gemakkelijker raadplegen, via Waterkaart.net. Dat kan heel simpel als een extra kaartlaag die over alle andere kaartlagen heen kunt leggen. Dus of je nu de kadasterkaart gebruikt, de topografische kaart of zelfs de luchtfotokaart: dat maakt niet uit. Overal kun je de IENC over projecteren. Dat werkt heel simpel: rechtsboven op de waterkaart zie je het kaartselectieblokje, als je er met je muis over zweeft klapt het direct uit:
Kies de kaartlaag die je wilt zien en zorg dat het vinkje 'IENC Rijkswaterstaat' is aangevinkt, waarna automatisch overal de IENC-laag wordt getoond. Als je de kaart je Duits gebied toont, staat er 'IENC WSV', erop klikken leidt natuurlijk tot hetzelfde resultaat.
In een groot deel van Nederland zie je de vaargeul, gebieden en objecten duidelijker aangegeven, maar vooral in Zeeland en in de Waddenzee, Eems en Dollard zijn deze kaarten spectaculair. Ze laten op de verschillende zoomniveau's prachtig de ligging van de zandplaten zien en geven bijzonder veel (nautisch gegarandeerde) diepteinformatie:
Samen met de data uit de andere kaartlagen kun je zo de meest complete waterkaart van Nederland samenstellen die precies de informatie weergeeft die jij bij het varen nodig hebt.
UPDATE 19 april 2023: de dieptelaag is nu geïntegreerd in de hoofdkaart die dieptekaart heet, de IENC-laag geeft nu de ENC's in hun originele vorm weer. Probeer het maar uit!
Veel plezier met Waterkaart.net en de Waterkaart Live apps!
Written by Waterkaart Live on dinsdag maart 15, 2022