Brug open? Gebruik de app en het gaat vanzelf

Goed nieuws voor wie door Noord-Holland vaart: vanaf nu kun je via Waterkaart Live automatisch brugopeningsverzoeken laten sturen. Zo wordt varen een stuk makkelijker en hoef je minder te wachten. Je hoeft alleen de Netwerk-AIS functie aan te schakelen. Zo werkt dat.

Deutsche Version 🇩🇪 | English version 🇬🇧

In samenwerking met de provincie Noord-Holland kun je met Waterkaart Live nu gebruik maken van een geweldige nieuwe optie: automatische brugopeningsverzoeken. Tot nu toe moest je bij een brug of sluis altijd de sluiswachter oproepen via de telefoon, marifoon of een knop op het remmingswerk. Maar als je vaart met de app en je deelt je positie automatisch met de Netwerk-AIS functie, dan hoeft dat bij de meer dan vijftig provinciale bruggen in Noord-Holland niet meer.

Van de Ringvaart bij de Kaag tot aan Den Helder en van IJmuiden tot het Eemmeer: omdat brugwachters weten waar je bent en wanneer je aankomt kunnen ze de brug voor je openen zodra je aan komt varen. Soms direct, soms wachten ze een moment tot er nog wat meer boten zijn, of ze wachten nog even op jou als ze weten dat je eraan komt.

Zo werkt het
De provincie Noord-Holland werkt met een zogenaamd Brug Management Systeem (BMS) waarmee de bruggen kunnen worden aangestuurd. Als je vaart terwijl je Waterkaart Live op je telefoon of tablet open hebt staan - en de Netwerk-AIS functie hebt aangeschakeld - dan wordt je positie iedere 50 meter vergeleken met die van de bruggen in de buurt. Heb je ook een route ingepland dan is duidelijk wat je bestemming is. Dus zodra je dan binnen 15 minuten varen van een brug bent zal het BMS automatisch een brugbedieningsverzoek ontvangen. Daar hoef je als schipper dus niets aan te doen: Netwerk-AIS aan en gaan, de app regelt het voor je.

Het idee
Dit project is bedacht door de provincie Noord-Holland die graag de doorstroming op water en wegen zo goed mogelijk wil maken. Daar zijn data tegenwoordig essentieel bij. Samen met Waterkaart Live en de apps Navkid Waterkaart, WinGPS en Waterkaarten heeft de provincie daar de afgelopen maanden hard aan gewerkt, het systeem is bijzonder grondig getest en nu geactiveerd. Iedere schipper die een van deze apps gebruikt kan er nu automatische brugbedieningsverzoeken mee versturen.

Dus nog even kort: zo gebruik je deze functie

1. Download Waterkaart Live
2. Schakel Netwerk-AIS aan, dat kun je doen door op de N-AIS knop bovenin het scherm te drukken:


3. Plan een route in de app en ga deze varen

Dat is alles: vanaf nu krijgen brugwachters in heel Noord-Holland automatisch door dat je eraan komt en kunnen ze de brug voor je openen. Ga je langzamer of sneller varen dan wordt de openingstijd automatisch aangepast. En sla je bijvoorbeeld af dan wordt het openingsverzoek geannuleerd. Ook dat gebeurt vanzelf.

Heel veel vaarplezier!

(P.S. ben je technisch aangelegd en wil je meer weten over dit systeem? Waterkaart Live werkt onder meer voor deze functie intensief samen met Open Ship Data, het platform voor real time scheepsinformatie in Nederland. Op de website van Open Ship Data vind je meer achtergrondinformatie over hoe dit systeem werkt.)

 

Written by Waterkaart Live on vrijdag mei 28, 2021

« Verkeersborden en Vaarregels: handig spiekbriefje aan boord Nieuw: IENC kaarten van Rijkswaterstaat op waterkaart.net »

Meer artikelen