Waterkaart Live app: veelgestelde vragen

We hebben Waterkaart Live zo logisch en helder als mogelijk opgezet, toch kan het altijd zijn dat je vragen hebt bij een bepaalde optie, of hoe de app werkt. We hebben de meestgestelde vragen in dit artikel opgenomen, misschien staat die van jou er ook bij!

Deutsche Version 🇩🇪 | English version 🇬🇧

1. Hoe kan ik de app opwaarderen?
Het opwaarderen van de app werkt net zoals die van andere apps, de betaling start in de app en loopt dan afhankelijk van je platform via een beveiligde verbinding met de App Store van Apple (iOS) of Google Play (Android). We hebben een handleiding voor beide systemen opgezet: lees Zo kun je opwaarderen in de Apple App Store, of Zo kun je opwaarderen in Google Play.


2. Ik kan niet inloggen op mijn account
Inloggen doe je met je gebruikersnaam en wachtwoord, je gebruikersnaam heb je ontvangen in de welkomst-e-mail toen je je registreerde. Probeer eventueel in te loggen via Waterkaart.net. Ben je je wachtwoord vergeten? Dan kun je deze via Waterkaart.net resetten. Weet je het e-mailadres waarmee je je hebt geregistreerd niet meer? Dan kun je het beste een nieuw account aanmaken. Als je dat doet in de app word je meteen ingelogd en kun je weer aan de slag.


3. Ik heb wel betaald maar kan niet inloggen
Voor de duidelijkheid: een Waterkaart Live account is een gratis dienst, of je de app hebt opgewaardeerd of niet maakt niet uit: je kunt er je geplande routes en de kenmerken van je schip mee bewaren en delen tussen meerdere apparaten en Waterkaart.net. Niets meer, niets minder, voor iedereen. Je Waterkaart Live-account heeft dus niets te maken met een betaling voor een upgrade. Heb je dus wel betaald maar kun je niet inloggen omdat je nog geen Waterkaart Live account hebt aangemaakt? Maak 'm dan even aan, vanuit de app, dan word je meteen ingelogd, of via Waterkaart.net.


4. Ok, maar ik heb dus betaald en geen pro-versie
Dat is vreemd. Kun je nog steeds de betaaloptie gebruiken? Druk er nog eens op, als je reeds hebt betaald krijg je de melding dat deze nieuwe opwaardering gratis is en word je app alsnog opgewaardeerd.

Eventueel kun je altijd de status van je abonnement nakijken.
Op iOS: Open de Instellingen-app (de app met de grijze tandwieltjes) ->  tik vervolgens op je naam en dan op 'Abonnementen'.
Op Android Open de Play Store-app -> tik op de ronde knop rechtsboven met daarin de eerste letter van je naam -> tik dan op 'Betalingen en abonnementen'.

Lukt dat niet? Herstart je toestel en probeer het opnieuw. Nog steeds niet gelukt? Stuur het reçu dat je van Apple of van Google hebt gekregen even naar ons toe via post@waterkaart.net, dan kijken we er naar. We helpen je graag!


5. Ik heb een nieuwe telefoon, hoe kan ik mijn abonnement overzetten?
Je abonnement is gekoppeld aan je Google Account (Android) of Apple ID (iOS). Dus dat maakt het overzetten van je abonnement heel gemakkelijk: als hebt ingelogd met hetzelfde Google Account of Apple ID als op je vorige telefoon, dan wordt de app bij de eerste start op je nieuwe toestel automatisch al opgewaardeerd. Is dat om één of andere reden nog niet gebeurd dan kun je met een gerust hart opnieuw op de aankoopknop drukken Je app wordt dan gratis opnieuw opgewaardeerd.

Zo werkt dat natuurlijk ook op andere toestellen: heb je bijvoorbeeld naast je telefoon een tablet met dezelfde Google- of Apple-account dan is opwaarderen gratis. Let wel op: abonnementen op Android en iOS zijn niet uitwisselbaar. Heb je dus bijvoorbeeld een Android-toestel en een iPad, dan heb je twee abonnementen nodig. Eén voordeel: dat kost slechts € 9,99 per toestel, nog steeds heel weinig voor alles dat je er voor krijgt.


6. Ik wil mijn abonnement opzeggen
Jammer dat je gaat, maar dat kan net zo makkelijk als een abonnement nemen. Je kunt je abonnement zelf beheren.
In iOS: doe je dat door de instellingen-app van je toestel te starten. Tik vervolgens op je naam (helemaal bovenaan de pagina) en daarna op de optie 'Abonnementen'.
In Android: open de Google Play abonnementenpagina (klik), daar vind je alle informatie over jouw actieve abonnement.


7. Hoe krijg ik de Waterkaart werkend op mijn laptop?
Dat hangt af van welke machine je gebruikt. Gebruik je Windows? Dan kun je de web-app op https://waterkaart.net gebruiken (deze werkt zonder GPS, je kunt jouw positie dus niet op de kaart weergeven). Gebruik je een Macbook met M1-chip, dan kun je de iOS-app gebruiken die je uit de Mac App store kunt downloaden. Gebruik je een Chromebook, dan kun je de Android-app gebruiken.
 

8. Hoe kan ik een route plannen?
Zowel in de Waterkaart Live app als de website waterkaart.net kun je een route door de Nederlandse vaarwegen plannen, ook kun je de routes opslaan in je account en deze delen met andere apparaten. Hoe dat werkt lees je in deze handleiding: Zo werkt de vaarrouteplanner.


9. De informatie van deze brug/sluis/boei/verkeersbord of ander object klopt niet!
De informatie over de bedientijden van bruggen en sluizen in Nederland en alle andere vaarwegobjecten wordt opgesteld door talloze gemeentes, provincies, waterschappen en Rijkswaterstaat. Uiteindelijk wordt alles verzameld in de FIS (Fairway Information Services)-database (Vaarweginformatie) van Rijkswaterstaat. Soms weten instanties de weg niet naar RWS of vergeten ze bijgewerkte gegevens door te geven aan RWS. Zie je ergens een afwijking? Geef deze dan door aan het Nautisch Data Team van Rijkswaterstaat via de Vaarmelder. Dit team neemt dan contact op met de brugbeheerder en zal de gegevens bijwerken.

De gegevens op Waterkaart.net en daarmee in je Waterkaart Live app zijn rechtstreeks gekoppeld met de FIS-database van Rijkswaterstaat. Als de gegevens bij RWS zijn bijgewerkt, worden ze ook automatisch bijgewerkt in de app. Zo krijg je altijd de gegevens uit de ultieme bron van brug- en sluisinformatie in Nederland.


10. Ik heb een verbetering voor de basiskaart
De basiskaart in Waterkaart Live wordt geleverd door het Nederlandse Kadaster. Klopt er iets niet aan de kaart? Geef het dan door aan het Kadaster via Verbeterdekaart.nl Als het Kadaster de kaart aanpast, zal deze in Waterkaart Live meeveranderen.


11. Ik wil graag een bezienswaardigheid of mijn haven/bedrijf toevoegen aan de Waterkaart
Leuk, graag! Daarvoor kun je de optie 'Verbeter de kaart' in de app zelf gebruiken, dat doe je door op de ronde knop rechtsonder te drukken. Via de optie 'Verbeter de kaart' kun je objecten toevoegen.


12. Gibt es eine Deutsche Version / English version?
Ja, die App ist auch auf Deutsch verfügbar. Die Live-daten stammen jedoch von Rijkswaterstaat und KNMI und sind daher auf Niederländisch.

Yes the app is available in English. However, the live data originate from Rijkswaterstaat and KNMI and are therefore in Dutch.

 

Written by Waterkaart Live on dinsdag april 6, 2021

« Hoe kun je apps kopen via de App Store voor iOS? Verkeersborden en Vaarregels: handig spiekbriefje aan boord »

Meer artikelen