Informatie over Waterkaart Live
Op het water is Nederland echt prachtig. Waterkaart Live maakt je er wegwijs.
Misschien ken je de apps Het Getij en Zeeweer al. Die bestaan al sinds 2012 en 2014 en gebruiken gegevens uit de meetnetwerken van Rijkswaterstaat en het KNMI. In de jaren die erop volgden kwamen er steeds meer nautische overheidsdata beschikbaar, zou het niet mooi zijn om als die gegevens met elkaar te combineren in één grote app? Dat werd Waterkaart Live, geboren in 2018 en nog altijd in ontwikkeling. Een gigantisch project is het, maar Waterkaart Live is al heel compleet en op veel gebieden al beter dan de traditionele waterkaarten. We willen er dan ook veel mee bereiken: de betrouwbaarste actuele waterdata, voor iedereen gratis of tegen een klein vergoeding verkrijgbaar.
Via apps en de website
Dankzij de website Waterkaart.net en de apps voor iOS en Android kun je als schipper je reis en aankomst slim plannen en blijf je tijdens je reis constant op de hoogte van de immer veranderende omgevingsvariabelen. Ook voor niet-varende waterliefhebbers bieden de apps heel veel. De hoeveelheid gegevens in de apps en de website is enorm.
Wil je weten wat voor weer het wordt, waar je kunt zwemmen, hoe laat het eb of vloed is en hoe hoog de golven zijn? Of misschien de nieuwste topografische kaarten zien, of echte luchtopnames? Alles is beschikbaar.
De complete nautische kaart
Dat betekent dat je als schipper met de Waterkaart altijd het meest recente betonningsbeeld ziet, live op de hoogte blijft van geopende bruggen en beschikbare ligplaatsen in havens, de actuele waterstanden en stroomsnelheden, de weersomstandigheden onderweg, de van toepassing zijnde marifoonkanalen, havengegevens, enzovoort en zo verder. Daardoor wordt het mogelijk om een reis slimmer te plannen en eventueel gedurende de vaart aan te passen. Dat bespaart wachttijden, ergenis, onnodig hoge kosten en brandstof en zorgt voor een efficientere en veiligere benutting en doorstroming van ons vaarwegennet.
Open data is de sleutel
Er is dus een enorme hoeveelheid open data over de toestand van het Nederlandse vaarwegnetwerk beschikbaar, probleem is echter dat deze sterk gefragmenteerd beschikbaar is. De echte waarde van al deze gegevens wordt pas echt ontsloten door ze te verbinden en binnen een gezamenlijke context te gebruiken. Waterkaart Live koppelt daarom de waterdata van veel verschillende onderdelen van Rijkswaterstaat, de provincies, waterschappen, havenbedrijven, gemeentes, private vaarwegbeheerders en KNMI aan elkaar. En dat niet alleen, deze gegevens worden zo veel mogelijk real time uitgeleverd en geautomatiseerd up to date gehouden. De Waterkaart-servers werken 24 uur per dag, 365 etmalen per jaar om deze gegevens op te halen en te verwerken: rechtstreeks uit overheidssystemen, overzichtelijk gepresenteerd.
272.000 objecten
De databases van Waterkaart Live bevatten inmiddels de gegevens van meer dan 272.000 objecten, we werken hard aan het ontsluiten van immer meer data. De Waterkaart Live-apps hebben inmiddels meer dan 35.000 actieve gebruikers, de website waterkaart.net wordt meer dan 70.000 keer per maand geraadpleegd. Meer live statistieken? Zie onze Google Analytics-pagina.
De leveranciers van deze data zijn in willekeurige volgorde: Rijkswaterstaat, het KNMI, het Kadaster, de provincies, waterschappen, havenbedrijven, gemeentes, private vaarwegbeheerders, Varen doe je Samen!, Open Street Map, Open Ship Data, RIVM, Nautin, TomTom, Strand Veilig, KNRM, de Koninklijke Marine, het UK Hydrographic Office, het Hydrologisch InformatieCentrum (HIC) Vlaanderen, de Europese binnenvaartinformatieservice EURiS, het Bundesamt für Seeschiffahrt und Hydrographie (BSH) en de Wasserstraßen- und Schifffahrtsverwaltung des Bundes (WSV).
Gebruiksvoorwaarde
We doen ons uiterste best om te zorgen dat de informatie op de website steeds klopt en up to date is, maar er kunnen altijd foutjes voorkomen in een datastroom die zo groot is als die van Waterkaart Live. Aldus: het gebruik van de website is natuurlijk geheel op je eigen verantwoordelijkheid. Blijf altijd zelf nadenken, controleer, en mocht er iets niet kloppen laat het dan vooral even weten via de Vaarwegmelder, dan zetten we het recht.
Aanvullingen?
Heb je een goede toevoeging, een vraag of opmerking? Laat het weten via post@waterkaart.net of gebruik het formulier hieronder.
We horen graag van je!