Promofilm Flying Fish
 

Vliegen over het water met een eFoil

Geregeld komen er nieuw speeltjes uit om mee aan boord te nemen, we kennen al wakesurfboards en de onderwaterscooters. Maar het nieuwe Amsterdamse bedrijfje Flying Fish komt dit jaar met een wel heel bijzonder apparaat: de eFoil. Een surfboard met een elektrische aandrijving en een draagvleugel. We testen 'm uit.

De hydrofoil, of draagvleugel, is de laatste jaren onder kitesurfers en golfsurfers snel populair aan het worden. Je kunt er immers snel en elegant mee over het water zoeven, niet vreemd dus dat er nu een elektrisch aangedreven variant verschijnt.

Het Amsterdamse bedrijfje Flying Fish eFoils van ondernemers Martijn van Hoek (38) en Jochem Koning (32), importeert deze elektrische hydrofoil surfboards. Begin mei kon ik de eFoil uittesten vanaf de werf van Davy & Ørsted op de Nieuwe Meer bij Amsterdam, waar de mannen clinics gaan geven met de eFoil.Martijn van Hoek laat zien hoe het hoort
 

Een eFoil dus: dat is een korte surfplank gemaakt van carbonfiber met veel drijfvermogen. En daaronder een draagvleugel met ingebouwde elektromotor. Erop surfen is simpel: je start vanuit het water, liggend op het board. In je hand houd je de afstandsbediening waarmee je eigenlijk maar één ding kunt: gas geven. Knijp de trekker in en je board schiet vooruit, waarna je gestabiliseerd door de snelheid omhoog kunt komen. Daarna kun je op de plank staan als op een normaal golfsurfboard.

Het is echt even oefenen voor je doorhebt hoe je goed vaart kunt maken. Maar heb je na een half uurtje dat gevoel eenmaal te pakken dan is de sensatie enorm. Door de snelheid gaat de draagvleugel namelijk zijn werk doen: je beweegt omhoog het water uit.

Dat is een geweldig gevoel: als vliegen over het water. De draagvleugel heeft nauwelijks weerstand en je zoeft een halve meter boven het wateroppervlak als een speer vooruit. Zonder hobbels, zonder klotsen. Heerlijk.Go Pro filmpje van mijn pogingen, na een half uur proberen ging het best lekker
 

De eFoil gaat tot 45 kilometer per uur, maar dan heb je er een vaarbewijs voor nodig. Een beetje inhouden dus, de eFoils zijn begrensd tot 20 kilometer per uur waardoor je er ongelimiteerd mee mag surfen. En dat is eigenlijk al hard genoeg.

De batterij is verwisselbaar, je laadt ‘m in een uur of twee op, waarna je dik anderhalf uur los kunt in het water.

Ook mooi: Iedereen, echt ie-der-een kijkt naar je als met dit apparaat bezig bent. Aanmoedigingen van watersporters, gejuich vanaf de kant. En herhaaldelijk een ‘wat kost dat?’ van voorbijgangers. Waarna ze even schrikken, dat wel.

Want zo'n eFoil is niet goedkoop, de mannen vragen €5999 voor een carbon-fiber boards, maar dat is zonder de BTW. Koop je 'm als particulier dan ben je rond €7499 kwijt. Ook is er een (EPP – kunststof) board voor €5499 inclusief BTW. Misschien toch eerst maar even een clinic vanuit de jachthaven van Davy & Ørsted boeken, zie flyingfishfoils.eu