Je Vaarbewijs halen is een goed idee (en vaak verplicht

Wanneer is een vaarbewijs verplicht?

Van plan om er deze zomer met de boot op uit te gaan? Of heb je altijd al gedroomd van het hebben van een eigen boot? In dat geval is het goed om te weten wanneer het nodig is om over een vaarbewijs te beschikken.

In Nederland heb je al snel een vaarbewijs nodig als je wilt gaan varen. Alhoewel er vaartuigen zijn waarvoor een vaarbewijs niet verplicht is, gaat het hierbij veelal om kleine bootjes of vaartuigen die geen hoge snelheden kunnen behalen. Maar wanneer is een vaarbewijs wel verplicht? We vertellen je er in deze blog alles over. Ook laten we je zien wat je moet doen als je een vaarbewijs wilt behalen. Daarnaast tonen we je hoe je de kans op het behalen van je vaarbewijs examen kunt vergroten.


Wanneer heb je een vaarbewijs nodig?
In Nederland heb je een Klein Vaarbewijs en een Groot Vaarbewijs. Een Groot Vaarbewijs is gericht op de binnenvaart en beroepsschippers. Een Klein Vaarbewijs is juist gericht op de pleziervaart. Er zijn twee varianten van het Klein Vaarbewijs: vaarbewijs 1 en vaarbewijs 2. Vaarbewijs 1 kun je zien als de basis, terwijl je vaarbewijs 2 kunt behalen als je op de grotere rivieren, kanalen en meren van ons land wilt varen.

Minimaal vaarbewijs 1 is in verschillende situaties een verplichting. Ten eerste dien je over dit vaarbewijs te beschikken als je gaat varen met een pleziervaartuig met een lengte tussen de 15 en 25 meter. Daarnaast bepaalt de snelheid van je vaartuig of een vaarbewijs verplicht is of niet. Bij vaartuigen die sneller kunnen varen dan 20 km/h is het ook verplicht om over een vaarbewijs te beschikken.


Hoe kun je een vaarbewijs behalen?
Voor het behalen van een vaarbewijs kun je een theorie-examen volgen bij het CBR. CBR staat voor Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen. Deze instantie neemt niet alleen rijexamens af voor bestuurders in het personen- en goederenvervoer, maar je kunt bij hen ook terecht voor het theorie-examen voor je vaarbewijs. Een praktijkexamen is tot dusver nog geen onderdeel van het behalen van je vaarbewijs. Wel zijn er cursussen die je kunt volgen, mocht je jouw vaardigheden op dit vlak willen verbeteren. Er gaan geruchten dat een praktijkexamen in de toekomst wel verplicht is, maar tot op heden (2023) is dit dus nog niet het geval.


Hoe vergroot je de kans op het behalen van je vaarbewijs?
Een theorie-examen houdt in dat je een hoop leerwerk voor de boeg hebt. Dat leerwerk is de moeite waard, want het vertaalt zich naar een mooi vaarbewijs. Stel je het eens voor: zonder zorgen heerlijk varen op je eigen boot. Toch blijkt in de praktijk dat mensen het lastig vinden om alleen te leren. Het volgen van een (video)cursus vergroot je kansen op het behalen van je vaarbewijs significant. Nuvaarbewijs.nl is een specialist op dit gebied. Dankzij hun 100% slaag-garantie helpen zij iedereen een vaarbewijs te behalen. Kijk gerust eens op hun website voor meer informatie.


Wanneer moet je een vaarbewijs hebben?
Wist je dat de boete voor het varen zonder vaarbewijs een goede €600 is? Wellicht laten we je schrikken met deze info, maar het is een goede motivatie om je vaarbewijs te behalen. Hoewel sommige mensen er niet van op de hoogte zijn, is een vaarbewijs wel degelijk verplicht in de meeste gevallen. Uitzonderingen op deze regel zijn roeiboten en zeilboten met een lengte van maximaal 7 meter. Verder mag je een motorboot vanaf 12 jaar tot 13 km/h varen en vanaf 16 jaar een motorboot tot 20 km/h en zeilboot (langer dan 7 meter). Vanaf 18 en in bezit van een vaarbewijs mag je groter dan 15 meter en harder dan 20 km/h (mits toegestaan op het betreffende water waar men vaart).

Maar laten we eerlijk zijn: het is veel leuker om te varen op een grotere boot die hogere snelheden kan behalen. Of wellicht wil je op een eigen waterscooter of jetski varen. In dit soort situaties zul je een vaarbewijs nodig hebben. Hieronder lees je wanneer een vaarbewijs verplicht is, hoe de weg naar het behalen van je vaarbewijs er uitziet en wat de truc is om de kans op succes tijdens je vaarbewijs examen te vergroten.


Vaarbewijs verplicht?
Voor de pleziervaart is er het klein vaarbewijs. In bepaalde situaties is het noodzakelijk om over een vaarbewijs te beschikken. Hierboven vertelden we je al meer over de uitzonderingen, wat je ook vertelt dat je over het algemeen een vaarbewijs nodig zult hebben als je jezelf op de Nederlandse wateren begeeft. Vaarbewijs 1 van het klein vaarbewijs heb je nodig als je wilt gaan varen met vaartuigen die een snelheid hoger dan 20 km/u kunnen behalen. Daarnaast heb je dit vaarbewijs nodig als je gebruikmaakt van boten met een lengte tussen de 15 en 25 meter.

Naast vaarbewijs 1 is er nog een vaarbewijs 2, wat ook gericht is op de pleziervaart. Over dit vaarbewijs dien je te beschikken als je gaat varen op rivieren/kanalen/meren zoals de Eems, de Dollard, het IJsselmeer, de Waddenzee, het Markermeer, het IJmeer, de Oosterschelde en de Westerschelde. Dit vaarbewijs is ook op internationale wateren geldig.


Wat kun je verwachten van het vaarbewijs examen?
WJe dient een theorie-examen te halen bij het CBR om een vaarbewijs te verkrijgen. Hierbij leg je een examen van een uur af waarbij je 40 meerkeuzevragen voorgeschoteld krijgt. Allerlei relevante stof komt hierbij aan bod, van regels tot aan motortechniek en nog veel meer. Van een totaal van 80 punten dien je minimaal 56 punten te behalen. Een praktijkexamen is niet nodig voor het behalen van je vaarbewijs.


Succesvol je vaarbewijs behalen
Het is bewezen dat je jouw kans op het behalen van je vaarbewijs kunt vergroten door een cursus te volgen. Zowel videocursussen als klassikale cursussen worden aangeboden. Eén van de beste aanbieders op dit gebied is Nuvaarbewijs.nl. Door de jaren heen hebben zij duizenden cursisten geholpen om hun vaarbewijs te halen. Bovendien hebben zij het hoogste slagingspercentage van heel Nederland. Nuvaarbewijs.nl is een garantie voor succes. Neem eens een kijkje op hun site en ontdek wat ze voor jou kunnen betekenen.
 
Dit verhaal is tot stand gekomen in samenwerking met Nuvaarbewijs