Weerpluimen voor Vlissingen

Groningen | Leeuwarden | Den Helder | Schiphol | De Bilt | Twente | Vlissingen | Maastricht
(Zo lees je de pluim)


Temperatuurpluim Vlissingenvoor 22 November 2024
Neerslagpluim Vlissingenvoor 22 November 2024
Windsnelheid km/h pluim Vlissingenvoor 22 November 2024
Windstotenpluim Vlissingenvoor 22 November 2024
Onweerkans pluim Vlissingenvoor 22 November 2024
Dauwpunttemperatuur pluim Vlissingenvoor 22 November 2024
Bewolkingsgraad Vlissingenvoor 22 November 2024

 


 

Hoe lees je de weerpluim?

Ook deze pluimen worden net als de weerkaarten gegenereerd door weermodellen: de supercomputer van de weerdienst - in dit geval het KNMI - maakt met behulp van slimme algoritmes een benadering van de toekomstige weertoestand.

Het model start altijd met de metingen van de weertoestand op het moment dat de computer gaat rekenen. Dat zijn metingen van bijvoorbeeld de windrichting- en snelheid, de luchtdruk, relatieve luchtvochtigheid en de temperatuur. Het algoritme extrapoleert dan met die kennis - en de manier waarop deze waardes op elkaar inwerken - naar de toekomst, de resultaten daarvan zie je in de vorm van de groene lijntjes. Zo gebeurt dat 52 keer achter elkaar, dat zijn de 'leden' van de pluim. Iedere keer verandert het model een beginwaarde. Is het nu bijvoorbeeld 7,5 °C, dan kan de volgende 'run' met 7,6 °C starten. Daarmee wordt de uitkomst van iedere run automatisch net iets anders.

Onzekerheid in het model
Die onzekerheid is nodig, omdat het weer nu eenmaal onzeker is. Je weet nooit precies wat het gaat worden, verwachtingen opstellen gaat daarom vaak beter als je die onzekerheid ook inbouwt in de berekening. Als het model daarna 52 keer heeft gedraaid wordt het ideale midden berekend (de dikke rode stippellijn). Grote kans dat het toekomstige weerbeeld daar op zal lijken. De berekeningen worden 4 maal daags uitgevoerd om steeds de nieuwe actuele waardes als uitgangspunt te kunnen nemen. Je ziet ook dat naarmate de dagen vorderen, de onzekerheid toeneemt. Hoe meer de groene lijntjes uit elkaar liggen, hoe hoger de onzekerheid.

Weetje
Aardig weetje: de grafiek heet trouwens pluim omdat deze wel iets weg heeft van rook die met de wind mee uit een schoorsteen waait.

 

Over de Waterkaart Live | Gids

Waterkaart Live is de waterwebsite en app van Nederland. Je vindt hier de belangrijkste gegevens die je als nautische professional, watersporter, zwemmer, waterliefhebber of meteo-geïnteresseerde nodig hebt. Snel en compleet.

Heb je goede ideeën of suggesties, wil je samenwerken of data hergebruiken? Laat het weten, we horen graag van je!
 
Waterkaart Live gratis in je website

Meer weten over Waterkaart Live?
Surfcheck / Waterkaart Live
Rijn en Schiekade 115 F
2311 AS Leiden
Contact opnemen
Kvk: 61380431

post@waterkaart.net
 
Veelgestelde vragen

Download Waterkaart Live
Download Waterkaart Live
 
Download Waterkaart Live, de app voor Android   Download Waterkaart Live, de app voor iPhone en iPad