5 tips voor veilig varen op de Nederlandse vaarwegen

Met mooi weer wordt het weer druk op het water. Varen met een klein schip tussen de grote beroepsvaart kan voor spannende en soms onveilige situaties zorgen. Toch is het niet moeilijk om daar mee om te gaan, als je de volgende regels naleeft.

Varen in Nederland is eigenlijk alleen maar leuk, als je het veilig doet en rekening houdt met elkaar. Daar zijn natuurlijk regels en wetten voor, maar ook wat vuistregels. Die heeft Rijkswaterstaat onlangs samengevat in onderstaande tips, doe er je voordeel mee!

Tip 1: Houd zoveel mogelijk stuurboordwal
Het is belangrijk om zoveel mogelijk rechts te varen. Zo kunnen schepen elkaar veilig passeren. Een groot schip kan niet direct vaart minderen of uitwijken. Pas daarom je koers en snelheid aan. Maak indien aanwezig gebruik van de speciale recreatiegeulen. Je herkent ze aan de rood-wit en groen-wit gestreepte markering aan de zijkant van de vaarweg. Veilig oversteken? Maak gebruik van de knooppuntenboekjes van Varen doe je Samen of Waterkaart Live, waarin ook alle knooppunten staan.

Tip 2: Houd rekening met de dode hoek van de beroepsvaart
Vaar niet te dicht voor (grote) schepen uit en kijk regelmatig opzij en achterom. De dode hoek van een binnenvaartschip kan soms wel 350 m lang zijn! Als vuistregel geldt: als je de stuurhut van het schip niet kunt zien, kan de schipper jou ook niet zien.

Tip 3: Zorg voor voldoende zicht
Zorg dat je rondom zicht hebt. Vermijd obstakels zoals zeilen en masten, houd ramen van de stuurhut vrij en zorg ook dat mede-opvarenden het zicht niet blokkeren.

Tip 4: Ken de vaarregels
In onder andere het Binnenvaartpolitiereglement lees je met welke vaarregels je rekening moet houden. Zorg ook dat je weet wat boeien, borden en tekens betekenen. De verkeerleiders van Rijkswaterstaat geven voorlichting en waarschuwingen, maar handhaven ook als dat nodig is.


Tip 5: Bereid je reis goed voor
Ga goed voorbereid de vaarweg op: hoe is het weer? Zijn er geplande of ongeplande stremmingen (check de scheepvaartberichten in je app!) Op welke tijden worden de sluizen en bruggen bediend? Al deze informatie staat op de website van vaarweginformatie en natuurlijk ook op Waterkaart Live. Ook op de pagina Recreatievaart van Rijkswaterstaat en op Varen doe je Samen vind je nuttige informatie voor de reisvoorbereiding.

 

Written by Waterkaart Live on woensdag juni 24, 2020

« Wanneer heb je het Binnenvaartpolitiereglement BPR nodig? P2000-berichten ontvangen met RTL-SDR en Raspberry Pi »

Meer artikelen