Wanneer heb je het Binnenvaartpolitiereglement BPR nodig?
Het BPR of Binnenvaartpolitiereglement bevat de regels op het water, als schipper ben je verplicht deze aan boord te hebben. Dat mag op papier, maar veel handiger is het BPR als app. Waar en wanneer geldt dit reglement? En wanneer gelden de andere reglementen?
Als je je vaarbewijs hebt behaald kun je Het Binnenvaartpolitiereglement (BPR) vermoedelijk 's nachts nog opdreunen. Met goede redenen, want dit bevat de verkeersregels voor de Nederlandse binnenwateren. Je bent om die reden verplicht om altijd een exemplaar aan boord te hebben.
Dat kan in de vorm van een papieren printje van deze PDF. Maar veel handiger nog is het BPR als app. Dat mag ook gewoon, in Artikel 1.11 van het BPR staat omschreven dat dit ook kan in de vorm van 'Een exemplaar dat via een elektronisch middel op ieder moment geraadpleegd kan worden is eveneens toegestaan.'
Er is een uitzondering op die verplichting: als je een groot schip zonder bemanningsverblijf vaart, of een klein open schip (een sloep).
Maar het is natuurlijk een goed idee om in alle gevallen de regels op het water na te kunnen slaan. In de app kun je bladwijzers maken en veel sneller dan op papier of PDF nakijken welke regels waar gelden. Alle verkeersborden en overige verkeerstekens staan er in vermeld, de te voeren verlichting, tekens en geluidsseinen voor vaartuigen, en de voorrangs- en uitwijkregels op het water.
Als gebruiker van Waterkaart Live kun je de digitale versie van het reglement meteen vanuit het menu openen (handig!). Dit digitale BPR bevat de meest recente versie, welke voor onbepaalde tijd geldig is sinds 1 januari 2017 (dus ook nu).
Geldt voor iedereen
Het BPR geldt voor iedereen en voor elk vaartuig, zowel voor de beroepsvaart als voor de recreatievaart (inclusief roeiboten en surfplanken) en is geldig op de openbare wateren van het Rijk die voor scheepvaart openstaan met uitzondering van:
1. De Boven-Rijn, de Waal, het Pannerdens Kanaal, de Neder-Rijn, de Lek, hier geldt het Rijnvaartpolitiereglement.
2. De Westerschelde, hier geldt het SRW (scheepvaartreglement Westerschelde).
3. De Eemsmonding, hier geldt het SRE (scheepvaartreglement Eemsmonding).
4. De gemeenschappelijke Maas, hier geldt het SRGM (scheepvaartreglement Gemeenschappelijke Maas).
5. Het kanaal Gent-Terneuzen, waar het SRKGT (scheepvaartreglement voor het kanaal van Gent naar Terneuzen) geldt.
Op de Kaart
Onderstaande kaart laat precies zien waar welk reglement geldig is.
Written by Waterkaart Live on woensdag juni 24, 2020