Hoe werkt schutten in een sluis?

Voor doorgewinterde watersporters is het routine, maar ben je nog niet zo ervaren dan kan het in- en uitvaren en schutten in de sluis een indrukwekkende ervaring zijn. Hoe werkt het, waar leg je aan, waar moet je op letten?

Het schutten in een sluis is een procedure die je als watersporter zeer vaak zult meemaken, maar die vooral op drukke dagen nog wel eens tot gedoe kan leiden. Veel dagrecreanten hebben moeite met de regels en begrijpen ze niet, want tot oponthoud en soms iritatie kan leiden. Terwijl het zo eenvoudig is. Op onderstaande poster zie je de belangrijkste regels nog een samengevat.

.

De regels

Bij Varen doe je Samen! Kun je een PDF downloaden (klik) met de belangrijkste regels rond bruggen en sluizen. Voor sluizen gelden de volgende regels:

  1. Blijf niet ronddrijven voor de sluis. Meer af aan de wachtsteiger.
  2. Ook op een klein schip kun je je gewoon via de marifoon melden bij de sluismeester en aanwijzingen krijgen voor het schutten. Op wachtsteigers zit doorgaans een meldknop voor wie geen marifoon aan boord heeft.
  3. Voorkom hinderlijke golfslag.
  4. Sluit achteraan of langszij bij wachtende boten en wacht je beurt af. Dat kan vervelend zijn op drukke dagen, maar het hoort er wel bij. Het is nu eenmaal druk op het water in Nederland.
  5. Volg altijd de instructies van de sluismeester op.
  6. Zorg dat je voldoende stootwillen aan beide zijden van je schip hebt, dat is per definitie een goed idee om te zorgen dat je schip in goede conditie blijft.
  7. Wacht voor rood licht en vaar de sluis pas in wanneer dat is toegestaan.
  8. Wanneer de lichten groen en rood branden is dit het teken dat de sluis spoedig opengaat. Zorg dat je dan startklaar bent om de sluis in te varen.
  9. Geef de scheepvaart die de kolk uitvaart de ruimte, zij hebben voorrang. Pas als de sluis helemaal leeg is mag je er in.
  10. Schepen moeten de sluis invaren in volgorde van aankomst. Bij sluizen waar de beroeps- en recreatievaart samenkomen, vaart beroepsvaart het eerste de sluis in (opnieuw: voorrang), tenzij de sluismeester anders aangeeft. Dit gebeurt omwille van veiligheid en vlotte doorstroming. Voor recreatievaart geldt dat je moet wachten met invaren totdat de beroepsvaart de trossen vast en schroeven uit heeft. Dat natuurlijk voor de veiligheid, het is niet handig om met je jacht tussen een rijnaak en de sluismuur terecht te komen.
  11. Vaar in de sluis zover mogelijk naar de voorkant en sluit goed aan. Houd wel voldoende afstand tot de beroepsvaart, de sluisdeur en waar nodig tot de waterinlaat.
  12. Maak je schip met voldoende landvasten vast. Zorg dat ze niet klem komen te zitten. Blijf er wel bij in de buurt zodat je ze kunt vieren als het water gaat zakken, of dat je ze aan kunt halen als het water tijdens het schutten stijgt.
  13. Trossen vast? Schroeven uit!
  14. Luister tijdens het passeren van een sluis je marifoon uit als je deze hebt, maar maak er niet onnodig gebruik van. Het juiste marifoonkanaal staat doorgaans op de borden voor de sluis aangegeven. En natuurlijk vind je ze ook op de Waterkaart.

.

Poster Rijkswaterstaat

Nog even alle regels op een rijtje? Deze poster van Rijkswaterstaat maakt het glashelder:

Hoe werkt schutten in een sluis? Deze poster legt het uit.

.

.

De foto van de Nieuwe Meersluis bij dit artikel is gemaakt door David Huang

 

Written by Waterkaart Live on zondag mei 31, 2020

« Visser vannacht overboord geslagen (en gevonden) Alle Marrekrite aanlegplaatsen in Friesland »

Meer artikelen