Vrijwel alle bruggen en sluizen weer open voor pleziervaart

Ook de provincie Groningen start weer met de reguliere zomerbediening van de sluizen. Daarmee kun je door het hele land weer doorvaren. Gebruik de Waterkaart om te zien welke sluizen wanneer open gaan.

De provincie Groningen gaat de bediening van bruggen en sluizen weer uitbreiden. Als eerste worden vanaf zaterdag de bedientijden van de Robbengatsluis bij Lauwersoog verruimd. Dat meldt RTV Noord op haar website

Een deel van de vaarwegen wordt binnenkort bovendien lokaal bediend, net als vroeger. Sinds begin april werden de bruggen en sluizen niet meer bediend om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Vanaf zaterdag komt daar een eind aan en kan de pleziervaart weer gebruik maken van de sluis in Lauwersoog, dagelijks van 9 tot 17 uur.

Ook bij de andere bruggen en sluizen wil de provincie de openingstijden binnenkort uitbreiden. Dit gebeurt gefaseerd. 'Het streven is dat op 13 juni alle provinciale vaarwegen weer worden bediend', zegt provinciewoordvoerder Jan van der Meide.

Daarmee sluit Groningen zich aan bij de andere provincies die al sinds Hemelvaart de sluizen op zonerbediending hebben.

HISWA-RECRON is blij dat op de meeste plaatsen in Nederland over wordt gegaan op het zomerbedieningsregime van bruggen en sluizen. Hiermee wordt gehoor gegeven aan de dringende oproep die zij deed aan de Nederlandse waterbeheerders. Ook de Veiligheidsregio’s werd gevraagd ruimte te geven voor de boten.

Gerdina Krijger, regiomanager bij HISWA-RECRON, geeft aan dat de verschillende bedieningsregimes op de vaarwegen kunnen leiden tot obstructies van vastgelopen boten, terwijl dat juist voorkomen dient te worden in verband met besmettingsrisico. Ook het feit dat met het winterregime niet op de zondag bediend wordt, brengt verhuurders in grote problemen.

De actuele informatie over het zomerregime is te vinden op: https://waterrecreatienederland.nl/gewijzigde-bedieningsregimes-vanwege-coronavirus/


Nog even je kennis ophalen over hoe het werkt in een sluis? Rijkswaterstaat heeft onderstaande poster vervaardigd:

Poster Rijkswaterstaat veilig en vlot door de sluis

 

Written by Waterkaart Live on donderdag mei 28, 2020

« Deze zomer stewards bij de sluizen Visser vannacht overboord geslagen (en gevonden) »

Meer artikelen